Шест разлога да посетите Жабаљ

фотографија: Сара Сукњаја 4-4

Новинарска секција школе редовно ангажује ученике а задњих година често за сарадњу са Спортским журналом. До сада у Журналу излазили су текстови о ученику и кошаркашу Лазукић Небојши, колеги и каратисти Бандин Драгану и други. Овај текст није ушао у новине али сматрамо да је то грешка јер је веома добар! Ученици трећег разреда смера туристички техничар описали су општинско место Жабаљ у произвели једну лепу, туристички примамљиву причу.

Жабаљ је главни град истоимене општине. Налази се у срцу Војводине, у Шајкашкој. Ако нисте сигурни да ли је Жабаљ вредан ваше пажње, ми ћемо Вам дати 6 главних разлога који ће вас убедити да је он право место за посетити.

1. Природа:  Непосредно поред Жабља се налази парк природе „Јегричка“. Овај парк природе се налази на листи Међународно значајних станишта за птице и има Међународни значај као ботаничко подручје.  За све оне који уживају у риболову, у склопу Јегричке направљен је и рибњак. Рибњак „Јегричка“ је укупне површине 325 хектара, од чега је корисна рибњачка површина 319 хектара.  Жабљу такође припада и још један парк природе, а то је „Стара Тиса“ код Бисерног острва. Према законодавству Републике Србије он припада III категорији природног добра, а према класификацији светске уније за заштиту природе припада II категорији природног добра. Циљ је очување преосталих површина које пружају уточиште многим животињама и биљкама које лако могу нестати. Овде се налази и бели локвањ-биљка која се налази на листи природних реткости Србије.

2. Споменици:  10км од Жабља на путу за Зрењанин се налази Спомен комплекс „Црна ћуприја“, комеморативни простор подигнут у знак сећања на жртве фашизма из овог краја и Народноослободилачку борбу народа Шајкашке.  Испред основне школе „Милош Црњански“ налази се споменик посвећен народном хероју Југославије Соњи Маринковић. Соња Маринковић је заједно са Жарком Зрењанином, активно учествовала у припремама оружаног устанка народа Војводине.  Јула 1941. године ухапшена је и после страшног мучења, стрељана 31. јула 1941. године. Име Соње Маринковић данас носе четири основне школе у Новом Саду, Суботици, Земуну и Зрењанину, Пољопривредна школа у Пожаревцу и Академско културно-уметничко друштво у Новом Саду. 

3. Цркве:  У Жабљу се налазе две цркве. Једна је православна црква „Светог Николе“ а друга је римокатоличка „Снежне Госпе“ посвећена Девици Марији. Жабаљ је једно од два места у Војводини где се две цркве налазе једно наспрам друге.  Црква „Светог Николе“ је зидана у барокном-неокласицистичком стилу, и убраја се у највеће и најлепше храмове у Бачкој. Обе цркве су за време буне 1848. године спаљене и обновљене.
4. Забава:  На путу за Зрењанин се налази „Голф центар“ урађен по светским стандардима. Овај терен је веома интересантан и тражи велику концентрацију и напор. Свако на овом терену може постати професионалац. У саставу овог центра се налази и ресторан где гости могу да уживају у храни и прелепом амбијенту.
5. Храна:  Жабаљ је право место где можете пробати праве укусе Војводине.  Уз голф терен са погледом на равницу и на два сасвим примакнута црквена торња у суседном Жабљу, налази се и салаш и ресторан „Дебели Лад“. Читав ресторан дочарава атмосферу некадашње Војводине. Овај ресторан нуди прелепа домаћа јела која послужују конобари у народним ношњама са продуженим војвођанским акцентом.  Морате посетити и ресторан у самом центру Жабља, „Наша Ловачка Прича“ чији је мени базиран на специјалитетима домаће кухиње где се посебно издвајају специјалитети од дивљачи и винска карта са домаћим винима.

Фотографија: Верица Татарски, туристички техничар

6. Занимљивости из општине:  Познат српски фармаколог и академик, Јован Туцаков, рођен 25. јануара 1905.године.  Овај писац првог уџбеника фармакологије на српском језику и великог броја монографија и књига са темом лековитих биљака, је баш из општине Жабаљ, из Чуруга. Његово најпознатије дело је приручник „Лечење биљем“.  „Two Doves“ или „Две голубице“ је први српски виски из Ђурђева који по квалитету не заостаје за шкотским или ирским вискијем. Овај виски се искључиво прави од јечменог слада из Војводине и мора да одлежи најмање четири године на Фрушкој гори. Такође, у оближњим Госпођинцима се налази споменик парк, на месту бившег војног аеродрома из II светског рата, са којег је 1945. године дејствовао 423. ваздухопловни пук приликом завршних борби за ослобођење Југославије.Поред ових шест разлога, има сигурно још атракција вредних помена али оставили смо нешто и за лична истраживања читалаца. Сигурни смо да ћете приликом посете нашем градићу уживати и пожелети да му се вратите.


Јована Сиришки  III4Стефан Радуловић  III4
Вођа новинарске секције: Николета Његован, дипл. психолог