Škola nekad i sad

Škola nekad

Srednja škola “22. oktobar” osnovana je 20. maja 1977. godine kao škola za zajedničko srednje obrazovanje. Ukidanjem srednjeg zajedničkog obrazovanja 1987. godine škola dobija područje rada mašinstva i obrade metala i odeljenje gimnazije koje je ukinuto 1990. godine odlukom Ministarstva. 2001. godine u našoj školi se ponovo upisuje gimnazija, ovog puta kao istureno odeljenje novosadske „Svetozar Marković“, da bi 2003. godine škola postala mešovita dobijanjem gimnazije i područja ekonomije, prava i administracije i trgovine, turizma i ugostiteljstva.
Zgrada škole se nalazi u blizini centra Žablja, sagrađena je za vreme Austrougarske monarhije, 1911. godine. Objekat je nazvan “Grujićeva škola” po učitelju i direktoru šegrtske škole Milovanu Grujiću.

Škola danas

Mi smo jedina srednja škola u Vojvodini u kojoj se nastava odvija samo u prvoj smeni. Uzevši u obzir da je organizacija dana učenicima a i profesorima lakša ukoliko se glavne obaveze vezane za školu završe u toku prepodneva, ostatak dana se može organizovati za druge aktivnosti i odmor.
Škola zastupa četiri područja rada: gimnazija – opšti tip, ekonomija pravo i administracija, trgovina, ugostiteljatvo i turizam i mašinstvo i obrada metala. Ovo su moderna, tražena zanimanja koja su jednako zanimljiva učenicima bilo za pripremu za studije bilo kao osnovno zanimanje. Prednost naše škole je ova raznovrsnost, više smerova na jednom mestu.
Još jedna značajna činjenica je što se život škole odvija u relativno maloj sredini gde se svi poznaju ili su čuli su jedni za druge. Na ovaj način naši učenici nisu samo brojevi u dnevnicima već mlade osobe koje imaju imena i prezimena. Tako naša mala sredina učenicima obezbeđuje i veća prisnost a samim tim i veću brigu za učenika, koja omogućava učeniku bolje napredovanje u skladu sa svojim sposobnostima.
Blizina škole, učenicima iz opštine Žabalj, važna je zbog toga što im štedi vreme koje mogu da upotrebe za učenje i zabavu ali i štedi materijalna sredstva, jer je putovanje do škole besplatno.

Škola sastoji se iz dva objekta, centralna zgrada (tzv. Grujićeva) u ulici Nikole Tesle 78 i zgrade u ulici Svetog Nikole 44 (tzv. radionica). Nastava se odvija paralelno u oba objekta po rasporedu u 28 učionica/kabineta, radionicama i kuhinji, fizičko vaspitanje se održava u žabaljskoj Sportskoj hali i praktična nastava se održava u privrednim subjektima u zavisnosti od zanimanja. U školskoj 2018/19. godini upisali smo ukupno 24 odeljenja, 16 četvorogodišnjih i 8 trogodišnjih.